Trakya ‘ölüm havasını solumak istemiyor’: Halk termik santralin ÇED toplantısını yaptırmadı

YEŞİL GAZETE

YEŞİL GAZETE

Tekirdağ’a bağlı Çerkezköy’de Ticaret ve Sanayi Odası‘nda iki köy arasına kurulmak istenen termik santralle ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) bilgilendirme toplantısı halkın protestosu sonucu yapılmadı.


Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılacak toplantı için sabah saatlerinden itibaren toplanan Pınarca Köyü sakinleri ve Çerkezköy halkı binanın önünde eylem yaptı.

Ellerinde ‘Trakya’da termiğe yer yok’, ‘tarım alanlarına sahip çık’ dövizleri taşıyan yurttaşlar sık sık ‘termik santral istemiyoruz’ sloganı attı.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı görülürken, yurttaşlar toplantının yapılacağı salona girdi.

Dışardaki ve içerideki kalabalığa Çerkezköy Belediyesi ve Kapaklı Belediye Başkanları da destek verdi.

Toplantı salonunda da protesto ıslık ve alkışlarla uzun süre devam etti.

Yurttaşların bir bölümü dışarıda kalırken, içeridekiler onların da alınmasını, aksi takdirde toplantının yapılmasına izin veremeyeceklerini belirtti.

İçerideki eylemde zaman zaman arbede yaşanırken, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri toplantıyı açmak istese de yurttaşların eylemi nedeniyle bir süre sonra yetkililer ‘toplantı açıldı ancak eylem nedeniyle yapılamadı’ tutanağı tutarak salondan ayrıldı.

Eyleme çevre örgütleri ve STK’lardan destek

Halkın termik santral eylemine Greenpeace, Kuzey Ormanları Savunması, TEMA ve DAYKO gibi çevre örgütleri ve STK’lar da destek verdi.

Greenpeace avukatı Deniz Bayram, “Termik santralin yapılması halinde Ergene Havzası’nda çiftçilerin sulu tarım yapabilmesi için bile yeterli miktarda su yokken hem kömürün yıkanması hem de santralin soğutması için milyarlarca ton su boşa harcanacak. 2014 yılından itibaren parçacık madde hava kirletici oranlarında kademeli bir artış gösteren bölgede yeni termik santral emisyonları bu kirliliği kat be kat artıracak” dedi.

Bayram konuşmasında, 8469 tane itiraz dilekçesine Bakanlık tarafından verilen “Yerleşim alanlarında kömür bazlı evsel ısınmanın etkisinin çok daha fazla olduğu, Trakya Havzası’nda da yapılması planlanan termik santrallerin bölgenin hava kalitesine olumlu etki edeceği” yanıtına da dikkat çekti.

Greenpeace Çerkezköy ve Vize’ye yapılması planlanan termik santrallerle ilgili hazırladığı araştırmada şu sonuçlara ulaştı:

1- Çerkezköy santralinin baca filtrelerinin çalıştırılması halinde bile saat başına 525 kg yani 10 çimento torbasını dolduracak kadar toz havaya saçılacak,

2- Santraller işletmeye geçerse, neden olacakları asit yağmurları, tarımsal üretimi yüksek olan ve bölge halkının çiftçilik yaparak geçindiği arazilere/mahsullere zarar verecek,

3- Santraller 40 yıl çalıştırılırsa tahmini sağlık etkileri yaklaşık 11 bin erken ölüme tekabül edecek.

“Ben astım hastasıyım, kocam KOAH”

Eylem sonrasında Yeşil Gazete’ye konuşan yurttaşlar şunları söyledi:

Pınarca Köyü’nden Melek Koban: “Biz yaşlandık, çocuklarımız ne olacak? Onları koruyalım. Biz zaten ölüm havası soluyoruz. Bir de bu termik santral gelecek sonra ne olacak? Köyün hemen dibine yapılacak, fabrika zehirlerini yeterince soluyoruz, ben astım hastasıyım, kocam da fabrikada çalışmaktan KOAH hastası oldu. Bu yüzden istemiyoruz.”

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay: “ÇED yönetmeliğinin 9. maddesine göre halkı bilgilendirme toplantısı yapıldı. Vatandaş buna ‘zaten yeterince bilgim var’ diyerek müsaade etmedi. Yapılacak termik santralin Çerkezköy ve Kapaklı’ya zerre katkısı yok dedi ve toplantı iptal oldu. Toplantı yenilenebilir halk yine tepkisini gösterecek. Bir sonraki toplantıda itirazlarımızı rapor halinde vereceğiz. Hukuki haklarımızı koruyacağız.”

Kuzey Ormanları Savunması Ersin Kiriş: “Türkiye genelinde nerede yapılırsa yapılsın havayı suyu kirletmek gibi bir sonucu var. Halk buraya doğasını havasını tarım alanlarını savunmak için geldi, ancak ismi halkı bilgilendirme toplantısı olan toplantıya halk sokulmadı. Termik santrallerin olduğu bölgelerde kanser ve ölüm oranı yüksek. O yüzden bugün buradalar.”

“Kesilecek ağaçlar Belgrad Ormanı’na eşdeğer”

DAYKO Vakfı Başkanı Nusret Türkkan: “Dışarıda kalan insanların toplantıya katılma hakkı ellerinden alındı. İçeriye alınanlar da belirli bir parti üyesiydi, MHP rozetleri vardı. Onlar da halka saldırmaya kalktı, olay çıkarmaya çalıştılar. Ucu açık tutanak tutuldu. Toplantı açıldı ancak halkın eylemi nedeniyle yapılamamıştır. Böyle tutanak tutulmaz. Termik santral istemiyoruz. 3 bin hektar alanda çok sayıda ağaç kesilecek. Bu sayı Belgrad Ormanı’na eşdeğer.

Toplantıdan sonra termik santralin kurulması planlanan ormanlık alan gezildi. Geziye eşlik eden köylü kadınlar “gece-gündüz nöbet tutacağız buraya termik santral yaptırmayacağız” dedi.

 

Haber: Rıfat Doğan

(Yeşil Gazete)

Tarih: 02-02-2018 Okunma: 651