Avrupa Bisiklet Yolları Ağı EuroVelo’ya İzmir de dahil oldu

YEŞİL GAZETE

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Avrupa Bisiklet Yolları Ağı’na (EuroVelo) girmek için yaptığı başvuru onaylandı.

5888 kilometrelik mevcut Akdeniz Rotası’nın uzantısı Dikili’den başlayıp Selçuk’ta son bulacak. Bisikletli turistler Yunanistan’ın Midilli ve Sakız adaları üzerinden deniz yolu ile İzmir’e gelecek.

491 kilometrelik bisiklet ağı ile ilgili gerekli hazırlık çalışmaları tamamlandığında ECF (Avrupa Bisikletliler Federasyonu) İzmir’i resmi olarak EuroVelo 8 rotasına dahil edecek.  İzmir, EuroVelo’ya Türkiye’den dahil olan ilk kent olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, yılda yaklaşık 7 milyar Euroluk ekonomiye sahip olan EuroVelo’ya (Avrupa Bisiklet Yolları Ağı) dahil olmak için yaptığı hamle başarıyla sonuçlandı.  Avrupa Bisikletliler Federasyonu’na (ECF)  16 farklı rotadan İzmir için uygun olan EuroVelo 8 Akdeniz rotası için başvuran İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katılımı onaylandı.

İspanya Kadiz’den İzmir Selçuk’a

İspanya’nın Kadiz kentinden başlayan, Yunanistan’ın Atina kentinde ve ayrıca Kıbrıs’ta iki bitiş noktası olan Doğu –Batı doğrultusundaki 5888 kilometrelik bisiklet yolları ağı, İzmir’in de eklenmesiyle 6379 kilometreye çıkacak. İzmir, EuroVelo’ya Türkiye’den dahil olan ilk kent olacak.

Euro Velo ağına İzmir de eklendi

EuroVelo 8 Akdeniz Rotası’nın uzantısında yer alan İzmir’e gelmek isteyen bisikletseverler, Sakız’dan Çeşme’ye veya Midilli adasından Ayvalık’a deniz yoluyla geçebilecek ve Dikili üzerinden Bergama, Aliağa, Foça, Sasalı, Urla, Çeşme, Alaçatı, Seferihisar, Gümüldür’den Selçuk’a ulaşacak.

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Bergama ve Selçuk ilçelerini de birbirine bağlayacak bu ağ,  491 kilometre uzunluğunda olacak. Avrupa Bisikletliler Federasyonu (ECF), rota üzerinde gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından Türkiye rotasını 2019 yılında EvuroVelo’ya resmi olarak ekleyecek.

EuroVelo nedir?

EuroVelo, 70 bin km üzerinde planlanmış 45 bin km tamamlanmış 16 adet uzun yol bisiklet rotasıdır. EuroVelo bisiklet rotaları, geçtiği ülkelerdeki şehirlerin prestij kazanmasına ve sosyo-ekonomik yapının geliştirilmesine destek sağlar. Avrupa Parlamentosu Turizm ve Ulaştırma komitesi tarafından desteklenen sürdürülebilir alternatif turizm modelidir.  Merkezi Brüksel / Belçika olan ECF Avrupa Bisikletçiler Federasyonu tarafından yönetilir. EuroVelo bisikletli turizm ağının 14.5 milyon konaklamalı bisiklet turu ile 6.4 milyar, 46 milyon günlük tur ile 700 milyon Euro olmak üzere yılda yaklaşık 7 milyar Euro brüt gelir getirdiği belirtiliyor.

EuroVelo’nun 16 adet uzun yol bisiklet rotasından biri olan EuroVelo 8 Akdeniz Rotası İspanya’dan başlıyor. Fransa, Monoco, İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Bosna –Hersek, Karadağ, Arnavutluk’tan devam edip Yunanistan ve Kıbrıs olmak üzere 11 ülkeden geçiyor. Rota üzerinde 23 dünya mirası ve Ege Bölgesi’ne özgü 712 balık türü bulunuyor. Bu ağa İzmir’in de eklenmesiyle ile birlikte liste büyüyecek.

 

(İzmir Büyükşehir Belediyesi)

Tarih: 26-10-2017 Okunma: 1311